Hyper & Hypo

2013-01-27 ♥ 20:46:00
Hyper - Högtblodsocker // Hypo - Lågtblodsocker
Diabetes resulterar i både höga och låga blodsocker. 
Hyper betyder att man har Högt blodsocker och då behöver man få Insulin i kroppen.
Hypo betyder att man har Lågt blodsocker och då behöver man få i sig kolhydrater, helst dextro eller frukt eftersom det går snabbast ut i blodet. 
 
Ett normalt blodsocker ska ligga mellan 4-7 mmol/l
Höga blodsocker - Man drappas av ketoner. Ketoner gör att blodet blir surt och de bildas när kroppen inte får tillräkligt med socker till organen. Då börjar kroppen att bryta ner fettet och kroppen svälter. Om man har ketoner mår man genast dåligt. Vanliga tecken är att man blir hungrig, illamående och kräks. Man kan drabbas av keton förgiftning som är ett livsfarligt tillstånd och måste behandlas på sjukhus med dropp och insulin intravenöst. Om det går för långt innan man upptäcker en diabetes kan man drabbas av detta (vilket jag inte var långt ifrån) så blir man medvetslös. Man får ketoner om blodsockret ligger på över 14-15 mmol/l under mer än några timmar. Det högsta blodsockret som jag har haft efter min diabetes debut är 16,4 mmol/l.
 
Låga blodsocker - Det är oklart hur mycket hjärnan påverkas negativt av låga blodsocker. Efter ett lågt blodsocker brukar man må bättre efter ungefär 10-15 minuter, men innan man fungerar helt som vanligt igen kan det dröja upp till flera timmar, då är det inte optimalt att t.ex. Köra bil eller göra svåra prov i skolan eftersom hjärnan inte kan tänka klart. Om man har haft en svår känning av lågt blodsocker kan man drabbas av huvudvärk och få tillfälliga talsvårigheter eller förlamningar, det är tecken på hjärnsvullnad och då måste sjukhuset genast kontaktas! Det lägsta blodsockret som är jag haft är 1,9 mmol/l. 

Hoppas ni kunde hänga med lite iallafall. Undrar ni något får ni fråga!

Kommentarer

Ditt fina namn:
Stammis?
Din mejl, bara Malin ser:

Din bloggadress:

Dina ord till mig:

Hej och högst spontant välkommen hit! Jag tänker inte dra mitt livs historia här utan bara presentera mig och bloggen. Jag är en tjej på 15 februariar som heter Malin. Jag är smått galen och här får du läsa om det jag skriver, alltså närmare bestämt fotografering med min Nikon D7000, plugg, olika tips, min katt Lillis, om mig (såklart) och även om min kroniska sjukdom typ 1 diabetes sedan jag insjuknade den 5 september 2012. GALET VA?! Ibland kan jag även chocka med en och annan outfit eller video! Börja läs min blogg här till höger vettja! Med detta hoppas jag att ni ska trivas!
Follow on Bloglovin
RSS 2.0